Hoofdcontent

Samen Gezond Voorschoten verwelkomt Sjors Sportief en Sjors Creatief

Stimuleringsproject laat kinderen laagdrempelig kennismaken met sport en cultuur

Samen Gezond Voorschoten (een initiatief van gemeente Voorschoten) slaat de handen inéén met Sjors Sportief en Sjors Creatief. Die twee zijn de boegbeelden van het gelijknamige sport- en cultuurstimuleringsproject dat in juni van start gaat. Het project maakt het voor kinderen mogelijk om op een laagdrempelige en vaak gratis manier kennis te maken met de sportverenigingen en cultuurinstellingen in Voorschoten. 


Dansen, hockey, judo, turnen, boksen… Dankzij Sjors Sportief kunnen basisschoolleerlingen in Voorschoten vanaf 2024 vrijblijvend ontdekken welke sport het beste bij ze past. Ook kunnen ze hun creatieve talenten leren kennen, maar dan met Sjors Creatief. Aan zijn hand kunnen kinderen zich namelijk inschrijven voor onder andere proeflessen tekenen, schilderen, koken en muziek maken.


Kennismaken met sport en cultuur

Sjors Sportief en Sjors Creatief zijn een initiatief van de Samen Gezond Voorschoten in samenwerking met de regionale sportverenigingen, cultuurorganisaties en andere activiteitenaanbieders, vertelt Sven Walleze, projectmanager van Samen Gezond Voorschoten. “Wij vinden we het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen kennis kunnen maken met sport en cultuur. Sjors maakt het voor basisschoolleerlingen mogelijk om het veelzijdige aanbod aan sport- en cultuuractiviteiten in onze gemeente te ontdekken. Zónder dat ze daarbij meteen ergens lid hoeven te worden.”


De Sjors-formule

In ruim 150 gemeentes in Nederland heeft de Sjors-formule zich al bewezen. Een gebruiksvriendelijk digitaal inschrijfsysteem zorgt ervoor dat kinderen zich heel eenvoudig – en vaak gratis – kunnen inschrijven voor proeflessen bij een sportvereniging of cultuurinstelling. Tegelijkertijd biedt het de aanbieders van sport en cultuur een uitgelezen kans om nieuwe, jonge leden aan zich te binden.


Proeflessen en activiteiten aanmelden

Het aanbod wordt in november gepresenteerd in het Sjorsboekje, dat leerlingen van groep 1 tot en met 8 van alle basisscholen in Voorschoten ontvangen. “Om de kinderen een zo veelzijdig mogelijk aanbod te bieden, roepen we sportverenigingen en cultuurinstellingen op om zich bij dit mooie project aan te sluiten”, aldus Walleze. “Op deze website kunnen aanbieders hun proeflessen en activiteiten heel eenvoudig aanmelden. Hopelijk doen ze dat de komende weken massaal, zodat we dit project met elkaar tot een groot succes kunnen maken.”